Пливање за Часни Крст на Сотском језеру

 bogojavljenje-casni-krstПоштовани суграђани, верници, 19.1. на Сотском језеру у 12,00 часова организујемо пливање за Часни Крст. Свечана литургија поводом празника Богојављења почеће да се служи у 9, оо часова у Храму „Светих Апостола Петра и Павла“ у центру Сота, након чега ћемо сви приступити формирању свечане литије, којом ћемо проћи пешке трасом кроз село Сот, до језера.

Сви заинтересовани пливачи могу се лично пријавити Председници Организационог одбора у Соту, Љиљани Каранов на број тел.: 066 880 7546 или можете пренети информацију Вашим пријатељима, рођацима и сарадницима. Пливачи попуњавају пријавницу код организатора и дају изјаву о спремности за пливање. Рониоци кажу да очекујемо температуру језера +2 степена, спољну +6, дан без падавина, сунчан.

Пливање за Часни Крст на Сотском језеру обезбеђиваће рониоци из Беле Цркве и Београда, спасилачки тимови из Новог Сада и представници Војске Србије и МУП-а. У 12,оо часова на градској плажи на Сотском језеру, даћемо знак за пливање до Часног Крста, који ће бити поринут из спасилачких чамаца на 33 метра од обале, што обележава године Христовог живота а полагањем посебног крста, који је од леда, часни оци, старешинство, архијереји и јереји, ће освештати језерску воду и прогласити победника пливања, доделити витешки плашт, крст и златник, за победника пливања.

Такође ћемо, за све присутне госте и грађане, обезбедити, на обали језера, топло послужење (чајеве, кувано вино и ракију, сендвиче и крофне) и пригодан програм, након чега ће за званице с позивницима у 13,30 бити обезбеђен свечарски ручак у Дому културе у Беркасову, уз свечани програм, те користимо прилику да се захвалимо Месној заједници Беркасово и витешком удружењу „Свибор“ – „Свети Димитрије“ из Сремске Митровице, Културно образовном центру Шида, на помоћи, извиђачима и Црвеном Крсту.

Захваљујемо се свима који ће помоћи манифестацију на Сотском језеру, која се по први пут одржава у нашој Општини, посебно јавним предузећима ,“Национални парк Фрушка гора“ и „Воде Војводине“ Нови Сад. По благослову Српске православне Цркве -Епархије Сремске –Намесништва шидског и надлежне парохије, у име Председнице Организационог одбора за пливање за Часни Крст на Сотском језеру, Љиљане Каранов и Месне заједнице Сот, желимо свим грађанима и пливачима, искрену добродошлицу на Сотско језеро, по први пут, на овакву свечану манифестацију.

С поштовањем,
Месна заједница Сот

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://www.nts.edu.rs/plivanje-za-casni-krst-na-sotskom-jezeru/

Оставите одговор

Your email address will not be published.