Ожиљци из школе цео живот боле – НЕ ЧИНИТЕ НАСИЉЕ!

 • Тукли друга бејзболком!
 • Девојчице злостављале ученицу своје школе!
 • Средњошколац избоден ножем насред учионице!
 • Пијани професор малтретирао ђаке!
 • Ученика претукли вршњаци после часа!

Ово су само неки од наслова које читамо и слушамо у медијима. Некада су случајеви агресивности наставника премa ученицима били бројнији, али су се времена променила. Jедна трећина ученика сматра да је насиље у школи свакодневица, да су сада ученици све агресивнији и да је све више оних који трпе и ћуте.

Агресивност се испољава кроз вербалне нападе (вређање, оговарање, ширење лажи о другима), искључивање вршњака из заједнице и кроз физичке нападе. И девојчице постају агресивније. Насилни ученици ремете наставу, беже са часова, бораве у оближњим кафићима и долазе у школу под дејством алкохола. Ученици основних школа углавном су насилни према наставницима и млађим ученицима, и то се најчешће дешава у просторијама школе. Средњошколци су најчешће агресивни према својим вршњацима, и то насиље се преноси и ван школе.

1. Размислите у којим ситуацијама сте се ви насилнички понашали

Да ли имате своје сталне или повремене „мете“ за забаву? Да ли вам је потребно да будете први у стварању нереда, застрашивању, утврђивању „правила игре“ која не важе за вас и ваше изабранике?

Можда сте она слатка другарица која зна све о сваком и то дели са свима?

Шта год да је узрок, колико год то вама изгледало безазлено или нормално – верујте да није. Да ли сте се запитали зашто то радите и да ли постоји другачији, конструктивнији начин да решавате своје проблеме?

2. Како се одбранити?

 1. Ако вас неко у школи вређа или омаловажава, физички напада и прети, немојте трпети – пронађите начин да се одбраните!
 2. Потражите помоћ – обратите се одраслој особи у коју имате поверења, која може попричати са насилником, заштитити вас или казнити њега.
 3. Ако знате за неки други случај насиља, испричајте родитељима, педагогу, психологу, наставнику.
 4. Дружите се са што више људи, имајте пријатеље, будите љубазни, градите своју позитивну мрежу одбране.
 5. Подршка одраслих веома је важна, па увек поделите своју узнемиреност.
 6. Немојте мислити да се то догађа само вама – догађа се многим вашим вршњацима у земљи и свету – зато се удружите у отпору насилницима.
 7. Не мислите да то заслужујете из било ког разлога, не прихватајте статус „жртве“, јер то може постати ваш „кавез“ за цео живот.
 8. Наставите да се обраћате за помоћ, док неко нешто не предузме.
 9. Не избегавајте школу, јер тиме само одлажете проблем и заостајете у градиву.
 10. Када је могуће – одуприте се: будите чврсти и јасни, реците „ПРЕСТАНИ!“.
 11. Ако сте изложени увредама насилника, покажите му да вас то не дотиче.
 12. Не користите насиље над насилником.

3. Помозите жртвама насилничког понашања!

Вршњаци особе изложене насилничком понашању у школи најчешће не схватају озбиљност ефеката које (поновљено) насилничко понашање оставља на жртву: врло често им је потребна лекарска помоћ, неки чак размишљају о самоубиству, други се самоповређују на различите начине или пате од поремећаја у исхрани.

Многобројни наведени знаци могу вам указати на то да је неки/а ваш/а вршњак/ иња изложен/а насилничком понашању. Можда се плашите да ћете, уколико помогнете жртви, и сами бити изложени насиљу? Ипак, много је опција пред вама, будите храбрији, обратите се:

 • одраслима, који морају или могу да помогну;
 • друговима – ради заједничког супротстављања насилнику;
 • пратите дешавања, бележите, пишите у школским новинама о ономе шта видите.

ПРИЈАВИ НАСИЉЕ

У посебном Протоколу за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно – васпитним установама који је донело Министарство просвете представљене су превентивне  активности и дефинисане процедуре у заштити деце од насиља укојима је прецизирана улога свих који су укључени у живот и рад образовно – васпитне установе. Ускладу са основним принципима и циљевима Посебног протокола Техничка школа ,,Никола Тесла“ из Шида направила је програм заштите својих ученика од насиља, злостављања и занемаривања.

Евиденција и документација: Запослени у школи, одељенске  страрешине, педагог, директор, у обавези су да воде евиденцију о појавама насиља. Документацију о случајевима насиља достављају Тиму за заштиту ученика од насиља, који ту документацију чува и периодичнио анализира учесталост, појавне облике и последице насилних понашања, како би се пратило стање безбедности у школи. Обзиром на то да је рад на спречавању насиља константан задатак, наше активности ће бити усмерене на превентивне активности,у циљу стварања безбедне средине, као што су укључивање ученика у ваннаставне активности, као и промовисање толеранције међу запосленима и ученицима.

Чланови тима за заштиту ученика од насиља:

Рб Презиме и име Функција у школи
1. Дрезга Јово директор
2. Крмек Ивана педагог
3. Мајсторовић Љиљана секретар
4. Бранимир Ћућа професор
5. Смиљанић Милош професор
6. Драго Мићић професор
6. Вера Башић професор
7. Радовановић Слободан родитељ

Важно је да инцидент опишете/представите што детаљније, како би Вам помогли на што бољи и ефикаснији начин. Случајеве насиља можете пријавити на следеће бројеве телефона:

Директор 022/712-503

Педагог 022/712-538

или на email адресу: [email protected]

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://www.nts.edu.rs/oziljci-iz-skole-ceo-zivot-bole-ne-cinite-nasilje/