„Огледни час Енглеско-српски валцер“

У Техничкој школи „Никола Тесла“ у Шиду 24. јануара 2018. године одржан је огледни час „Енглеско-српски валцер“ на часу физичког васпитања. Огледни час је реализован у 4-1 одељењу, смер пољопривредни техничар. Учествовало је 23 ученика, а часу су присуствовали директор, педагог, кореограф КУД-а „Свети Сава“ и десет професора. Циљ часа био је да ученици, разноврсним и систематским активностима, у повезаности са различитим васпитно-образовним подручјима, науче како енглески валцер, тако и „српски валцер“, односно – ужичко коло. Задатак часа био је да се уради корелација наставе физичког васпитања (плес) са наставом других предмета (српски и енглески језик, музичка и ликовна култура, историја са историјом уметности, информатика, па чак и математика).

Ученици су имали задатак да самостално или у групи, у сарадњи са предметним наставником Вером Башић, припреме компјутерске презентације на тему енглески валцер и ужичко коло. Они су одабрали да презентују у костимима који најбоље дочаравају наставну јединицу – позајмили су костиме од Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ и народне ношње од КУД-а „Свети Сава“ из Шида. Говорили су и на енглеском језику, а самостално су осмислили и изванредно извели завршни део часа.

На часу су коришћена наставна средства и дидактички материјали који можда и нису свакидашњи у настави физичке културе: визуелна, вербална, аудио-визуелна, електронско-аутоматска средства и материјали. Употребљене су методе монолога, дијалога, метода демонстрације и метода илустрације.

У извештају педагога школе која је присуствовала часу наводи се: „Оно што је посебно на овом часу је чињеница да су активности око саме припреме часа биле делимично пребачене на ученике. Начин рада је неуобичајен, што се ученицима изузетно допало, јер нису били у типичној школској ситуацији. Могли су сами да истражују и изаберу на који начин ће презентовати енглески валцер и ужичко коло. Користили су костиме и народне ношње, имали су и живу музику. Потпуно су се опустили када су савладали кораке ужичког кола и позвали наставнике који су присуствовали часу да им се придруже. Чак су и након часа нешто отпевали. Овим часом им је овај садржај приближен у опуштеној атмосфери, што је реткост у формалном систему образовања.“

аутор текста: Вера Башић, професор физичког васпитања

1_800x452 2_800x452 3_339x600 4_800x452 5_800x452 6_800x452 7_800x452 8_800x452

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://www.nts.edu.rs/ogledni-cas-englesko-srpski-valcer/

Оставите одговор

Your email address will not be published.