Данас је Велики петак

Uskrsnja-jajaСве хришћанске цркве обележавају Велики петак, дан када је на Голготи распет и умро Исус Христос.

 

Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а Исусова смрт је увод у радост Васкресења који ове године сви хришћани обележавају у недељу, 20. априла.

Припремила Биљана Савић

Иначе, богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница.

Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса који се слави од поноћи и када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова Јеванђеља о догађалима у дане Страдања.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији је обичај да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://www.nts.edu.rs/danas-je-veliki-petak-2/

Оставите одговор

Your email address will not be published.