Дана 11.03.2024.године ученици IV/ 1 одељења смера пољопривредни техничар су у оквиру предмета сточарска производња ставили јаја патака на лежење. Ученик Немања Малетић је за лежење донео јаја мошусне патке. Инкубација јаја ове расе траје од 33-35 дана, а осталих раса патака 28 дана. Јаја су стављена у инкубатор где је температура без могућности регулације,а влажност ваздуха се може мењати додајући или смањујући количину воде у тацни инкубатора. Температура у инкубатору током периода инкубације била од 37,5-38,5 °C док је влажност у првом делу инкубације била 65%,а у другом делу инкубације после лампирања била око 77%. Проблеми са којима смо се сусрели јесу промена температуре која се дан пред само лежење попела на 39,1°C па чак и до 39,4°C. Пачићи су тешко пробијали љуску јајета па смо им морали помоћи полако и пажљиво одвајајући љуску јајета. Такође још један проблем са којим смо се сусрели јесте и да поједини пачићи нису повукли жуманцетну кесу па су због тога угинули. Од уложених 30 комада јаја при лампирању је одвојено 10 јаја код којих се није развио заметак, 7 пачади је угинуло, а излежено је и преживело 13 комада. Уколико је проценат лежења већи од 70% лежење се сматра економски исплативим. У нашем случају сматрамо да је овај проценат лежења добар јер лежемо пачиће први пут и зато што то не радимо због економске добити.
ЛЕЖЕЊЕ ПАЧИЈИХ ЈАЈА
Stalna veza (link) ka ovom članku: https://www.nts.edu.rs/lezenje-pacijih-jaja/