Oдштaмпajтe Страна

Драги осмаци, изаберите паметно

Izbor skoleОдлука о избору средње школе свакако није лака, а поуздане и детаљне информације могу помоћи вама и вашим родитељима да изаберете школу којом ћете бити задовољни и у којој ћете лако и успешно наставити школовање.
Овај САЈТ управо то и даје – пуно корисних информација о средњем стручном образовању, o нашој школи и образовним профилима које уписујемо наредне школске године.

Средње стручно образовање

Од правог избора средње школе зависи ваш даљи професионални пут. Сигурно знате да је за сваки посао, па и онај најједноставнији, потребна одговарајућа стручност.
У стручним школама стиче се опште, а пре свега стручно образовање, које оспособљава за рад, али и даје могућност за наставак образовања на високим школама струковних студија и бројним факултетима широм Србије. Зато кажемо да диплома средње стручне школе пружа двоструку квалификацију. Она гарантује знања и вештине стручњака који може да почне одмах да ради, али и знања и вештине која су изузетна, можда и најбоља, база за студирање најквалитетнијих и најтежих факултета из сродних области, као и других факултета и високих школа.
То је велика предност стручног образовања – можете да бирате – да радите или да студирате.
Уколико не желите, или немате услова да одете на студије, наставак школовања може бити и преквалификација у друго занимање, која је једноставна и најчешће не кошта готово ништа, а доноси много! Преквалификација подразумева полагање испита за други образовни профил истог степена, исте или неке друге струке. Школовање можете наставити и доквалификацијом, путем које се са дипломом занимања III степена може уписати неко занимање IV степена, исте или друге струке. Тако, бравар може завршити доквалификацију за аутомеханичара, али и доквалификацију за, на пример, машинског техничара за компјутерско конструисање.

Tрajни линк дo oвoг члaнкa: https://www.nts.edu.rs/dragi-osmaci-izaberite-pametno/